Bij keramiek zien we dat het uiterlijk in belangrijke mate bepaald wordt door de eindstook. Hiervoor gebruikt Carla verschillende primitieve stookmethodes zoals pitfire, kapselstook, zwartbrand, raku en naked-raku.
Pitfire
Voor pitfire werkt Carla met een mengsel van porselein en steengoedklei. Eenmaal leerhardworden de gedraaide potten gepolijst en een vogeltje op het dekseltje geboetseerd. Na de biscuit stook (op 1050 graden) worden de potten met koper- en kobaltsulfaat overgoten. Vervolgens plaatst zij ze in een ijzeren ton met zaagsel en veel hout. Deze wordt van bovenaf aangestoken en brandt langzaam leeg. De sulfaten zorgen samen met het smoren voor fraaie levendige kleurschakeringen.
Zaagselstook
Hiervoor wordt een roodbakkende klei gebruikt die eerst op 1000 graden biscuit gestookt wordt. Vervolgens wordt het in een kapsel met zaagsel en hout geplaatst, en in een gasoven tot 800 graden opgestookt om een smooreffect te bereiken. Met de pitfire mee stoken kan ook, maar is minder goed te sturen.
Raku
Voor het raku stoken neemt ze een witte klei met grove chamotte. Het werk wordt biscuit gebakken en overgoten met raku glazuur. Dit wordt in een gasoven tot 1000 graden opgestookt en vervolgens in een zaagselbak 10 minuten nagesmoord. Dit geeft een heel verrassend effect. De niet geglazuurde delen smoren zwart, en er kan een zwarte craquelé tekening ontstaan. Koper-glazuren kunnen koperrood of groen-turquoise worden onder invloed van het smoren.
Naked-raku
Voor naked-raku wordt de ondergrond voorzien van een slib laag en goed gepolijst. Na het biscuit bakken wordt een tussenlaag en een glazuur aangebracht. Nu wordt de gasoven maar tot 800 graden gestookt. Na het smoren in de zaagselbak wordt het werk met water overgoten en valt het glazuur eraf. Wat rest is een ingebrand craquelé wat een fraai contrast vormt met het kale gepolijste oppervlak.
Zwartbrand
Om de vogeldekseltjes zwart te branden doet zij ze in blik met zaagsel en zet deze op zijn kop in de pitfireoven zodat er geen lucht bij komt tijdens het stoken.
Inwassen
Inwassen met kobaltsulfaat zien we bij haar laatste werk. Op gedraaid, ongebakken porselein wordt een decoratie met wax gemaakt, hierna wordt kobaltsulfaat aan gebracht. Na het stoken (op 1260 graden in een gewone oven) zien we blauwe patronen waar geen wax gezeten heeft.
Het inwassen van een sterk glazuur op een structuur accentueert deze op een heel natuurlijke manier.